Tillbaka till bloggen

Smärtlindring och förebyggande av Ryggskott

16 april 2024

En plötslig smärta som kan uppstå av olika anledningar men som oftast är förknippad med tunga lyft eller ovana rörelser. Att uppleva ryggskott kan vara både smärtsamt och skrämmande, men det är oftast inte farligt.

Det finns flera sätt att hantera och lindra smärtan om du drabbas av ryggskott.

Ett första steg är att behandla det drabbade området lokalt med värme eller kyla.

  • Värme kan bidra till att lindra muskelspänningar och öka blodcirkulationen genom en varm bovetekudde eller att ta en varm dusch,
  • Kyla hjälper till att minska svullnad och inflammation till exempel genom att applicera en påse med frusna grönsaker.
  • Många liniment har en kylande och/eller värmande effekt och tränger in i huden där de verksamma ämnena bidrar till att mjuka upp musklerna. Den kylande effekten bidrar till att minska smärtan och den värmande till en ökad blodcirkulation.

En annan effektiv metod för att lindra ryggskott är massagebehandling. Genom att mjuka upp musklerna och öka blodflödet till det drabbade området kan massage bidra till att minska smärta och öka rörligheten i ryggen.

Rör på dig.

Slutligen är det viktigt att undvika att vara stillasittande när du upplever ryggskott. Istället bör du försöka röra på dig så mycket som möjligt, även om det är i en lugn och försiktig takt. Att gå på korta promenader eller utföra lätta stretchingövningar kan bidra till att förbättra muskelstyrka och flexibilitet, vilket i sin tur kan hjälpa till att förebygga framtida episoder av ryggskott.

Ge dig själv tid att återhämta dig och använd de här tipsen för smärtlindring och förebyggande åtgärder.
Kom ihåg att lyssna på din kropp och ta det lugnt när du upplever ryggskott.