Osteopati

Vad är osteopati?

Osteopati är en internationellt erkänd och väletablerad form av manuell behandling som bygger på att kroppen är en enhet och att alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. När något i kroppen gör ont ligger ofta orsaken någon annanstans. Som osteopat har man som främsta uppgift att söka orsaken till problemet och med olika tekniker rätta till kroppens obalanser för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen börjar med ett samtal med patienten om dennes livssituation, som sedan vävs samman med de fysiska symptomen. Genom att därefter känna på ben, muskler, leder och vävnader kan osteopaten lokalisera var det finns låsningar och störningar och behandla genom exempelvis olika manipulations- och mobiliseringstekniker av leder och ryggrad. Målet är att genom osteopatisk behandling stimulera kroppen till självläkning och att kunden får kunskap och motivation att förbättra sin egen hälsa. Självklart har osteopaten tystnadsplikt.

Vilka är fördelarna?

En osteopat kan behandla de flesta besvär relaterade till rörelseorganen, såsom muskel- och ledbesvär, ryggskott, nackspärr, idrottsskador, huvudvärk, musarm, ischias och domningar i armar och ben, men även andnings- och cirkulatoriska besvär. När muskelspänningar försvinner och cirkulationen och nervfunktionen normaliseras får kroppen en knuff framåt att börja återhämta och läka sig själv

Har du särskilda önskemål på din behandling?
Skriv det i kommentarsfältet när du gör din bokning.

Frågor och svar om osteopati

Begreppet osteopati myntades 1874 av den amerikanske läkaren Andrew Taylor Still. Still hade bland annat varit kirurg under amerikanska inbördeskriget och var praktiserande läkare i Missouri. Hans syn var att fler av dåtidens medicinska behandlingsmetoder var ineffektiva och ibland till och med skadliga och ville utveckla en metod för att bättre främja människors hälsa.

Still studerade människans anatomi ingående och menade att rörelseapparaten kunde ha en stor påverkan på människans hälsotillstånd och vice versa. Om kroppen stimulerades på rätt sätt skulle den ha bättre förutsättningar för att bibehålla hälsa och motstå sjukdom. Utgångspunkten var manuell behandling för att främja cirkulation till kroppens alla vävnader.

Den första osteopatiska skolan öppnade 1892 i Kirksville, Missouri och 1917 öppnade den första europeiska skolan i London. I Amerika utvecklades osteopatyrket mot en mer konventionell läkarroll under tidigt 1900-tal, i Europa bibehölls den manuella praktiken. Idag skiljer sig osteopatutbildningarna markant mellan USA och övriga världen.

1993 blev osteopatyrket statligt erkänt som en egen vårddisciplin i Storbritannien och sedan dess har yrket reglerats i ett flertal andra europeiska länder samt Australien och Nya Zeeland.

I Sverige utbildas osteopater på Skandinaviska osteopathögskolan sedan 1997.

Osteopatyrket har alltid haft en vetenskaplig förankring. Osteopater utbildas i att ha ett evidensinformerat förhållningssätt, vilket innebär att undersökning och behandling alltid utgår från bästa möjliga kombination av tillgänglig forskning, egen beprövad erfarenhet och patientens preferenser.

Forskning på osteopatisk behandling utförs på många håll i världen. Bland annat USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Tyskland och Italien för att nämna några. Även några svenska osteopater har börjat få sin forskning publicerad i erkända internationella tidskrifter.

Det finns stark evidens för till exempel behandling av ländryggssmärta, nacksmärta och huvudvärk. Vidare finns evidens för att osteopatisk behandling kan vara effektiv inom alla åldersgrupper.

Prislista

Osteopati

45 minuter
950 kr

Massage på jobbet

Kontorsmassage är vår specialitet! Vi skapar förutsättningar för prestation i företag och organisationer med resultatinriktade och individanpassade företagsbehandlingar.

Önskas offert på vår företagsmassage? Maila kontakt@goteborgsmassage.se eller ring 0739-22 07 24.

Företagsmassage

Betyg och recensioner från några av våra kunder.

Läs fler omdömen från våra kunder på vår bokningsida på Bokadirekt

Rekommenderar verkligen! Redan efter första behandlingen kändes mina stela axlar som besvärat mig i flera år mycket bättre.

Abdisalam M

Jätteskön massage och väldigt trevlig upplevelse, kommer absolut komma tillbaka!

Olivia J

Superhärlig kombination av stretch, massage och koppar, gjorde susen för kroppen

Jenny S

Perfekt massage, lagom tryck, trevliga massör. Suveränt nöjd. Rekommenderas verkligen.

Yen T