Tillbaka till bloggen

Hantera din Ischias

16 april 2024

Ischias är en vanlig orsak till smärta från höften och ner i benet. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan äkta ischias och falsk ischias för att kunna behandla och hantera symptomen på rätt sätt.

Äkta ischias kan vara resultatet av ett diskbråck i ländryggen och kännetecknas av en skarp, blixtrande smärta som strålar från höften och kan sträcka sig hela vägen ner till foten. Andra symtom kan inkludera känselbortfall och muskelsvaghet. Om du misstänker att du har äkta ischias är det viktigt att du söker upp en fysioterapeut för rätt diagnos och behandling.

Falsk ischias å andra sidan beror oftast på muskelspänningar som trycker på ischiasnerven och kan orsaka en mer molande smärta som strålar från höften men vanligtvis inte passerar knät.

Oavsett om det är äkta eller falsk ischias finns det övningar som kan hjälpa till att lindra smärtan och förbättra flexibiliteten och styrkan i ryggen och bäckenet.

Här är tre övningar för att lindra smärtan vid ischias.
Titta på YouTube-klippet för att enklare förstå hur du ska göra övningarna.

1. Triggerpunktsmassage med boll

  • Ligg på ryggen och placera en triggerpunktsboll under sätet.
  • Hitta en punkt där smärtan känns koncentrerad och stanna kvar där i några andetag eller tills smärtan börjar avta.

2. Höftlyft

  • Ligg på ryggen med böjda knän och fötterna i golvet.
  • Lyft höfterna från golvet och håll kvar i 10-20 sekunder innan du sänker ner dem igen.

3. Rygglyft

  • Ligg på mage med händerna framför eller under axlarna.
  • Lyft bröstkorgen från golvet genom att använda ryggmusklerna.
  • Håll kvar i några sekunder och kom sedan tillbaka ner igen.

Dessa övningar kan vara till hjälp för både äkta och falsk ischias, men kom ihåg att det är viktigt att lyssna på din kropp och inte göra övningarna om de orsakar ökad smärta eller obehag.

Om du har fortsatta problem med ischias är det bäst att söka professionell hjälp för vidare behandling och rådgivning. Massage kan lindra smärta och muskelspänningar vid ischias genom att öka blodcirkulationen, minska inflammation och främja avslappning. Det kan förbättra rörlighet och minska stressnivåer. Även om massage inte är en permanent lösning kan det vara en användbar del av en behandlingsplan för ischias och du är välkommen att boka en behandling och konsultation hos oss.

Varmt välkommen!