Tillbaka till bloggen

Massagens historia

31 oktober 2022

Det finns hundratals olika massagemetoder runt om i världen. De allra flesta har hämtat sina grunder i den svenska klassiska massagen (swedish massage). Det är också den som blivit den mest använda massagemetoden i västvärlden och den som vi använder oss av.

Hippokrates, läkekonstens fader, skrev på 500-talet f Kr ”Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage… för massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel”.

I västerlandet fick massagen dåligt rykte på grund av den religösa kluvenheten inför den potentiella kopplingen mellan synd och kroppslig stimulering. Den svenske gymnasten Per Henrik Ling kallas för massagens fader genom att han återgav den terapeutiska massagen dess goda rykte i hela Europa i slutet av 1800-talet.

År 1962 startade Axelsons Gymnastiska Institut och grundaren Hans Axelson är det namn man idag förknippar med svensk massage.

Främst var det dåtida sjukgymnaster som behandlade med massage. Massagen användes främst för att påskynda läkandet och tillfrisknandet under och efter sjukdomar och skador. I alla kulturer och i alla tider har massage även använts som en effektiv smärtlindringsmetod. Svensk massage blev den överlägset mest använda massagemetoden i hela världen.

I Sverige idag finns Branschrådet Svensk Massage som säkerställer kvaliteten på svensk massage i massörutbildningar runt om i Sverige genom nationella certifieringsprov.

Källa: Alternativ Medicin, Albert Bonniers Förlag
Massörers verksamhet och yrkesansvar, Branschrådet Svensk Massage
Massage, Hans Axelson