Frågor och svar


Allmänt

Massage har både rehabiliterande och förebyggande effekt. Massage kan användas som behandlingsform i många olika sammanhang för att stimulera och påverka muskler, leder, blodkärl och nerver. De positiva fysiska och mentala effekterna är många:

 • Har en antiinflammatorisk effekt.
 • Gör spända muskler mjuka och elastiska.
 • Ökar blodcirkulationen i musklerna.
 • Ökar lymfcirkulationen.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Ökar nivån av kroppens eget ”lugn och ro-hormon” och ”må bra-hormon” samt minskar nivån av våra stresshormoner.
 • Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad och andra mjukdelar.
 • Ger en djupare och lugnare andning.
 • Påverkar kroppens inre organ på ett positivt sätt.
 • Ökar borttransporten av slaggprodukter och vätska samt ökar upptagningsförmågan av syre och näringsämnen i vävnaderna.
 • Motverkar spänningshuvudvärk och andra spänningsrelaterade problem.
 • Ger en ökad kroppskännedom.
 • Har en avslappnande effekt på kroppen.
 • Har god effekt på träningsvärk och ansträngda muskler.
 • Motverkar spänningar vid smärttillstånd.
 • Motverkar stress.
 • Har en lugnande effekt på nervsystemet.
 • Ökar vår koncentrationsförmåga.
 • Humöret och sömnen förbättras.
 • Ökar kroppens allmänna välbefinnande.

Läs mer ingående om massagens effekter på kroppen enligt forskningen: Forskning om massagens effekter.

Källa: Alternativ Medicin, Albert Bonniers Förlag
Massörers verksamhet och yrkesansvar, Branschrådet Svensk Massage
Massage, Hans Axelson

Idag konstaterar forskare världen över att massage, på grund av dess specifika tryck och töjning på vävnaderna, framförallt på muskler, blodkärl, nerver och hud, påverkar det autonoma (icke viljestyrda) nervsystemet vilket sedan reflexmässigt ökar blodcirkulationen, hormoner som ger lugn frigörs och musklernas spänningsgrad minskar samtidigt som koncentrationsförmågan ökar och immunförsvaret stärks. Här kan du läsa sammandrag av ett antal forskningsresultat: Forskning om massagens effekter.

Det finns hundratals olika massagemetoder runt om i världen. De allra flesta har hämtat sina grunder i den svenska klassiska massagen (swedish massage). Det är också den som blivit den mest använda massagemetoden i västvärlden och den som vi använder oss av.

Hippokrates, läkekonstens fader, skrev på 500-talet f Kr ”Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage… för massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel”.

I västerlandet fick massagen dåligt rykte på grund av den religösa kluvenheten inför den potentiella kopplingen mellan synd och kroppslig stimulering. Den svenske gymnasten Per Henrik Ling kallas för massagens fader genom att han återgav den terapeutiska massagen dess goda rykte i hela Europa i slutet av 1800-talet.

År 1962 startade Axelsons Gymnastiska Institut och grundaren Hans Axelson är det namn man idag förknippar med svensk massage.

Främst var det dåtida sjukgymnaster som behandlade med massage. Massagen användes främst för att påskynda läkandet och tillfrisknandet under och efter sjukdomar och skador. I alla kulturer och i alla tider har massage även använts som en effektiv smärtlindringsmetod. Svensk massage blev den överlägset mest använda massagemetoden i hela världen.

I Sverige idag finns Branschrådet Svensk Massage som säkerställer kvaliteten på svensk massage i massörutbildningar runt om i Sverige genom nationella certifieringsprov.

Källa: Alternativ Medicin, Albert Bonniers Förlag
Massörers verksamhet och yrkesansvar, Branschrådet Svensk Massage
Massage, Hans Axelson

Massagebehandlingar

Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och att det förebygger spänningar och värk. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär.

Massage är det perfekta komplementet till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen. Se bl a forskningen under forskning om massagens effekter.

Graviditeten är sin känsligaste fas under de första 12 veckorna och som massör önskar man inte höra att det skulle kunna vara massagens fel om något negativt skulle ske under dessa veckor. Därför utför vi gravidmassage endast från och med vecka 12 i graviditeten.

Massage vid graviditet har i studier visat sig bl.a. minska oro och smärta, lägre nivåer av stresshormoner och färre komplikationer under förlossningen och tiden efter födseln. Ett par studier om massagens effekter vid graviditet hittar du under forskning om massagens effekter.

När du börjar få stor mage och inte längre har möjlighet att vara magliggande på massagebänken kan du istället sitta på en bakvänd stol för att vi ska komma åt resten av ryggen eller, som de flesta föredrar, ligga på sidan på massagebänken. När vi masserar t.ex. nacke eller kroppens framsida kan du dock ligga på rygg precis som vanligt om det går bra för dig som gravid.

Vi har speciella justerbara kuddar för gravida vilket gör att du oftast kan ligga bekvämt på mage även när den blivit stor. Dessa kuddar är inte alltid på mottagningarna så om du önskar använda en sådan kan du i meddelanderutan när du bokar skriva att du önskar använda gravidmassagekudden. Boka då minst ett dygn i förväg så att terapeuten hinner få med sig den till mottagningen. Välj Klassisk massage när du ska välja behandlingstyp i bokningen. Välkommen att boka din behandling!

Man kan se massagen som ett träningspass för kroppen, man trycker och töjer i muskler, senor med mera vilket även påverkar blodkärl och nerver. Det gör att kroppen tillfälligt får fokusera på mycket annat som sätts igång i kroppen istället för att läka ut förkylningen. Enkelt kan man säga att om du inte skulle få för dig att träna eller hålla igång som vanligt i ditt förkylningstillstånd ska du inte heller gå på massage. Detta för att undvika att förkylningen ska ta längre tid att läka ut. Det finns även risk att du smittar massören eller övriga kunder på mottagningen. Läs om våra olika behandlingar här.

Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behålls på.

Hur ofta du och din kropp behöver massage beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, om du ofta känner dig stressad med mera. Det vill säga sådant som kan bygga på dina problem. Om du har minskat på orsakerna till problemen och samtidigt börjar gå på behandlingar så kommer ihållande resultat komma som snabbast.

Många kunder besöker oss någon gång i månaden för att det är skönt och i förebyggande syfte, och i flera fall även för att få bort sin värk eller hålla den under kontroll. Andra kunder har mer smärta och problem, och då, för att få så bra resultat som möjligt, kommer mer ofta. I det senare fallet, om du har problem av till exempel smärta/stelhet, är det rekommenderat att komma en till två gånger i veckan i några veckor för att få så bra och snabbt resultat som möjligt.

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar, ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan arbeta direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Läs gärna om terapeuterna på våra mottagningar här.

Muskulering/Avancerad muskulering
Muskulering kombinerar undersökning, behandling och träning till en helhet. Med hjälp av frågor, kroppsläsning och diverse tester, såsom muskelfunktionstester och palpationstester, kan man avgöra vad som skall behandlas hos patienten. Behandlingen sker därefter med de behandlingsmetoder som krävs. I muskulering ingår främst följande behandlingsmetoder:

Massage – mjukar upp och får igång blodcirkulationen ordentligt före efterföljande behandlingar.
Longering – töjteknik för förlängning av för korta muskler.
Triggerpunktsbehandling – med direkta tryck löses dessa hyperirritabla ”muskelknutor” upp.
KAT-behandling – en spänd och förkortad muskel blir svag och kan därför inte alltid arbeta som tidigare. Kroppen känns stel och öm. Denna speciella töjteknik är effektivt förlösande på stela, trötta och spända muskler.

Efter avslutad behandling fås vid behov ett hemprogram individuellt utformat för varje patient.

Strain and Counterstrain
Ömma punkter (tender points) uppstår i spända muskler och vid felaktigt fungerande leder i kroppen och hindrar en leds normala rörlighet. Med hjälp av dessa punkter kan massageterapeuten bestämma exakt var positionen för största möjliga avslappning finns för musklerna runt specifika leder. Genom att hålla kvar denna position tillåts spända muskler att reflektoriskt slappna av så att leden kan återgå till sin normala funktion. Därvid avhjälps obehag och smärta i muskler och leder. Denna metod används främst vid rygg- och nackbesvär, både vid akuta och kroniska symtom.

Revolving
En behandlingsform baserad på en analys av kroppshållningen. Man korrigerar muskulär obalans vilket i denna teknik mycket bidrar till att frigöra andningen. De strukturer som berörs är den djupa muskulaturen och bindvävshinnorna.

Det kan ibland kännas en hel del men det behöver inte alltid göra det. Det beror helt på om du kommer på en mer djupbehandlande massage eller bara i allmänt avslappningssyfte.

När terapeuten arbetar med kundens spända muskler i en mer behandlande massage kan det kännas en del. Det får dock aldrig vara en ”dålig” smärta, men att ha ett bestämt tryck gör att resultat ofta kommer tidigare. Det som ofta kallas ”gottont” eller ”skönont” är inget negativt. Däremot ska det aldrig bli en obehaglig smärta, då spänner du dig istället och resultatet blir det motsatta mot vad vi försöker åstadkomma med behandlingen.

Vi anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att massören arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel, är det bara att säga till.
Välkommen att boka din massagebehandling.

Om du önskar helkroppsmassage så boka 60 eller 90 minuter. På kortare behandlingslängder blir det annars väldigt lite massage per behandlingsområde. Om man bokar 90 min kan man utöver en helkroppsmassage hinna med extra fokus på vissa områden där du kanske är extra stel eller tycker det är extra skönt med massage. Eller varför inte avsluta med en skön ansikts- och huvudmassage?

45 min brukar många välja när de önskar massage bara på vissa delar, till exempel rygg, nacke och axlar eller ben och armar. Om man är van vid massage kan man ibland välja 60 min på enstaka områden som exempelvis rygg, nacke och axlar. Om man däremot är ny på massage, eller om det var länge sedan man gick senast, så är det bättre att börja med 45 min så att du inte blir alltför öm dagarna efter och går och spänner dig på grund av det.

30 min, vår kortaste behandlingslängd, kan passa bra vid regelbundna återbesök vid behandling av mindre problemområden. 30 min kan även passa bra om du är ny på massage och bara vill prova på hur det känns, och du väljer då själv, precis som på alla våra behandlingslängder, var du önskar din massage. Du kan läsa om våra massagebehandlingar här.

Presentkort

Beställ då ett kort i taget. Om det är mer än några få kort du önskar, kontakta oss på kontakt@goteborgsmassage.se

Om du väljer presentkort via vanlig post och önskar att presentkortet ska postas direkt till mottagaren istället för till dig så kan du välja att ändra leveransadress i nästa steg i beställningen.

Direkt efter ditt köp kommer en mailbekräftelse på din beställning och att presentkortet behandlas. I mailet finns även ditt kvitto som PDF. Strax därefter skickas ditt presentkort som en PDF i ett separata mail. Detta kan du skriva ut eller skicka vidare som mail till en annan mottagare om du så önskar.

Om du valt presentkort via vanlig post så levereras det i ett anonymt kuvert inom ca en vecka.

Nej, presentkortet är inte personligt bundet till den som köper det eller får det. Det enda som behövs är att den som kommer på behandling tar med sig presentkortsnumret och visar upp det för terapeuten så gäller det som betalning.

Du kan köpa våra presentkort i samband med en bokad behandling.

Vi har tyvärr ingen möjlighet till drop in-försäljningar på klinikerna eftersom terapeuterna oftast är upptagna i behandlingar och vi har ingen bemannad reception.

Önskas info om våra behandlingar hittar du det under behandlingar.

När du har köpt ett presentkort i vår webbshop eller gjort ditt köp via någon friskvårdsportal har du fått ett presentkortsnummer eller en kod/ordernummer från exempelvis Benify, ePassi, Söderberg&Partners eller Wellnet. Ditt köp gäller hos oss i 1 år från inköpsdatum för alla köp förutom hos Wellnet som gäller i 3 månader.

För att boka en behandlingstid väljer du någon av våra kliniker och hittar en tid som passar dig. Det enda du behöver tänka på är att ta med ditt presentkortsnummer eller kod/ordernummer till behandlingen och visa det för terapeuten så gäller det som betalning. Du behöver inte fylla i någonting vid själva bokningen.

Göteborgs Massage & Rehab har möjlighet att förlänga friskvårdsköp och presentkort om:

• Göteborgs Massage & Rehab av olika anledningar inte kunnat leverera den tjänst kunden har köpt under de 12 månader (3månader för friskvård på Wellnet) som kundens presentkort har varit giltigt.

• Kunden har haft en oväntad livssituation kopplat till sjukdom eller skada som gjort att kunden inte kunnat ta sig till Göteborgs Massage & Rehab under de 12 månader (3månader för friskvård på Wellnet) som kundens presentkort har varit giltigt.

För att ansöka om förlängning skicka ett mail till kontakt@goteborgsmassage.se och ange ditt order/verifikations/presentkorts-nummer samt förklara anledningen till att du inte kunna nyttja ditt friskvård/presentkort. För att eventuellt kunna förlänga behöver vi ha din ansökan innan utgångsdatum.

Friskvård

En PDF-fil skickas till din mail direkt efter ditt köp och innehåller alla uppgifter din arbetsgivare behöver för att du ska kunna lämna in det för friskvårdsbidrag. Om du mot förmodan skulle behöva någon mer uppgift på ditt friskvårdskvitto så kontakta oss på kontakt@goteborgsmassage.se så justerar vi det i efterhand.

Alla våra behandlingar är friskvårdsberättigade enligt Skatteverkets regler.

Du väljer betalsätt i checkouten efter att du valt den produkt du önskar köpa. Det kan det ta upp till ett dygn för fakturan att komma till din mail och du kan även behöva lämna in betalningskvittensen från din internetbank till din arbetsgivare så att de ser att fakturan är betald.

Övriga betalsätt så som kort och direktbank betalar du med direkt i checkouten.

Om det är massage du tänkt köpa för ditt friskvårdsbidrag/friskvårdspeng så väljer du ”Valfritt belopp” eller ”Massagebehandling” här ovan, där ingår alla våra olika massageformer vi erbjuder på våra kliniker. Vi erbjuder även osteopati, akupunktur och zonterapi/reflexologi.

Alla våra behandlingar är friskvårdsberättigade enligt Skatteverkets regler.

Om du har ditt friskvårdsbidrag i någon av dessa friskvårdsportaler och de snart brinner inne så ser du nedan hur du går tillväga för att nyttja dessa hos oss på Göteborgs Massage & Rehab.

ePassi: Du gör själv köpet i appen för ePassi eller via deras hemsida. Du väljer den summa du önskar köpa för och du får sedan en verifikationskod från ePassi. Denna kod och summa kan du använda hos oss i 1 år från inköpsdatum och gäller på båda våra kliniker.

OBS! Du behöver inte befinna dig vid vår kassa som det står i appen. Det stämmer ej heller att ditt köp bara är giltigt i 15 minuter, det gäller i 1 år från inköpsdatum på båda våra kliniker.

Benify, Wellnet eller Söderberg & Partners: Du gör köpet i respektive friskvårdsportal och dina köp gäller då automatiskt en viss tid efteråt.
Köp gjorda i Benify och Söderberg & Partners gäller i 1 år och Wellnet i 3 månader.

När du har köpt ett presentkort i vår webbshop eller gjort ditt köp via någon friskvårdsportal har du fått ett presentkortsnummer eller en kod/ordernummer från exempelvis Benify, ePassi, Söderberg&Partners eller Wellnet. Ditt köp gäller hos oss i 1 år från inköpsdatum för alla köp förutom hos Wellnet som gäller i 3 månader.

För att boka en behandlingstid väljer du någon av våra kliniker och hittar en tid som passar dig. Det enda du behöver tänka på är att ta med ditt presentkortsnummer eller kod/ordernummer till behandlingen och visa det för terapeuten så gäller det som betalning. Du behöver inte fylla i någonting vid själva bokningen.

Göteborgs Massage & Rehab har möjlighet att förlänga friskvårdsköp och presentkort om:

• Göteborgs Massage & Rehab av olika anledningar inte kunnat leverera den tjänst kunden har köpt under de 12 månader (3månader för friskvård på Wellnet) som kundens presentkort har varit giltigt.

• Kunden har haft en oväntad livssituation kopplat till sjukdom eller skada som gjort att kunden inte kunnat ta sig till Göteborgs Massage & Rehab under de 12 månader (3månader för friskvård på Wellnet) som kundens presentkort har varit giltigt.

För att ansöka om förlängning skicka ett mail till kontakt@goteborgsmassage.se och ange ditt order/verifikations/presentkorts-nummer samt förklara anledningen till att du inte kunna nyttja ditt friskvård/presentkort. För att eventuellt kunna förlänga behöver vi ha din ansökan innan utgångsdatum.

Företagsmassage

Vanligtvis behandlas nacke, axlar och rygg, men vilka områden, samt om det blir en hårdare, djupgående massage eller en mjukare avslappningsmassage, är naturligtvis beroende på den anställdes behov och önskan. Både förebyggande massage och massage mot specifika besvär, såsom musarm och spänningshuvudvärk, erbjuds där även triggerpunktsbehandling, stretching m.m. kan ingå för bästa resultat.

Bokningen kan ske på två olika sätt.

Ett alternativ är att ni sätter upp en lista på er arbetsplats som era anställda får skriva upp sig på. Göteborgs Massage & Rehab tillhandahåller er denna lista som ni kan skriva ut inför varje besök. Detta val är fördelaktigt om alla era anställda inte har tillgång till digitala enheter eller internet för att boka in sin tid.

Det går även att sätta upp ett digitalt webbokningssystem som era anställda kan logga in på för att boka in sin massagetid. Ni kan då lägga ut tider för flera veckor framöver och se statistik över vilka som bokar in sig och hur ofta. Detta kan vara smidigt om alla era anställda har tillgång till digitala enheter och internet. Webbokningen är kostnadsfri.

Vi kommer gemensamt överens om hur ofta ni önskar att terapeuten ska komma till er arbetsplats. Antalet gånger styrs såklart av hur många anställda ni är och om ni har några speciella önskemål eller behov.

Vi brukar rekommendera 1-2 gånger per månad som utgångspunkt för att ha en regelbundenhet i behandlingarna och att de anställda inte hinner falla tillbaka i gamla mönster innan det är dags för nästa behandling.

Om terapeuten blir sjuk erbjuds ni en vikarie eller, om ni hellre önskar, bokas en ny tid.

Vi har även ett stort friskvårdsutbud utöver företagsmassage som erbjuds av vår specialinriktade personal. Nedan följer ett urval. Kontakta oss på ovan uppgifter för mer information.

  • Osteopati/Naprapati
  • Ergonomigenomgångar
  • Föreläsningar i bland annat kost, träning, hälsa och stresshantering
  • Hälsoprofil/Hälsorådgivning/Hälsocoachning (individuellt eller i grupp)
  • Företagshälsovård – hälsokontroller